Perimenopauza este o călătorie pe care fiecare femeie o parcurge diferit


Recomandări cheie:

 • Vârsta de mijloc pentru femei este o perioadă foarte dificilă din cauza presiunilor de la serviciu, acasă și de îngrijirea părinților în vârstă. https://alkotox-official.top/ro/
 • Simptomele menopauzei pot fi agravate de stres.
 • Se crede că suporturile sociale ajută la reducerea stresului, inclusiv în timpul menopauzei.
 • Răspunsul unei femei la stres pare să se coreleze cu severitatea simptomelor.
 • Instrumentele de gestionare a stresului, anxietății și depresiei în timpul tranziției la menopauză pot îmbunătăți frecvența și severitatea VMS.
 • Terapia cognitiv-comportamentală, yoga, acupunctura și hipnoza pot contribui la reducerea VMS.

Tranziția la menopauză face ca aproape 60-80% dintre femei să experimenteze simptome vasomotorii (VMS), cum ar fi bufeurile. În ciuda acestei comunități extraordinare, multe femei trec prin această perioadă simțindu-se singure și neajutorate, scăpate de sub control. Aceste simptome pot perturba somnul și pot afecta dramatic calitatea vieții unei femei. Pentru femeile care trec prin factori de stres la serviciu sau acasă (sau ambele), cum ar fi un supraveghetor dificil, un divorț sau creșterea unor adolescenți provocatori, tranziția la menopauză poate fi deosebit de dificilă.

Study of Women’s Health Across the Nation (SWAN) a recrutat un grup divers de femei din punct de vedere etnic în 1996 pentru a studia sănătatea în timpul tranziției la mijlocul vieții. Cercetările derivate din acest studiu au oferit informații despre ceea ce crește frecvența și severitatea VMS, precum și dovezi pentru care strategiile minte-corp pot ajuta la ameliorarea simptomelor menopauzei și chiar a probabilității de a dezvolta depresie post-menopauză.

Ce factori sunt legați de bufeurile?

Interpretările inițiale ale datelor SWAN s-au concentrat pe identificarea factorilor de risc pentru VMS mai frecvente sau severe. Chiar și atunci când sunt luați în considerare factori de risc precum indicele de masă corporală (IMC) , fumatul , consumul de hormoni și statutul socioeconomic, femeile asiatice par să se confrunte cu VMS mai puțin sau mai puțin deranjant. Deși această descoperire a sugerat că diferențele alimentare pot exercita o oarecare influență asupra VMS, variația reziduală mare a simptomelor între femei a determinat cercetătorii să continue să exploreze alți factori care ar putea fi de protecție împotriva severității sau frecvenței bufeurilor.

Sunt situațiile stresante legate de bufeurile?

Într-un mic studiu care a explorat conexiunile dintre mindfulness, stres și menopauză, a fost găsită o interacțiune semnificativă între stres și simptomele menopauzei. Printre femeile care se confruntau cu un stres ridicat, gradul de conștientizare mai ridicat s-a corelat cu scoruri mai scăzute la menopauză .

Un alt studiu asupra femeilor finlandeze pare să susțină rolul stresului și al rezistenței percepute. Autorii au descoperit că femeile care se confruntă cu stres ridicat și ostilitate au fost mai susceptibile de a utiliza terapia hormonală decât femeile cu stres scăzut, mai optimism și un sentiment mai mare de coerență.

Scopul sondajului finlandez a fost de a înțelege mai bine contextele în care femeile caută tratament medical pentru simptomele menopauzei și de a oferi sprijin și îndrumări mai individualizate. În acest sens, contextul social în care femeile se confruntă cu tranziția la menopauză poate conta la fel de mult ca și factorii de risc fizici sau genetici – de exemplu, locul de muncă poate agrava simptomele menopauzei. Alți factori de stres în viață apar și în timpul tranziției la menopauză, cum ar fi copiii care pleacă de acasă, părinții în vârstă sau divorțul.

Pot suporturile sociale să ofere un tampon împotriva stresului?

Un studiu recent folosind datele SWAN a constatat că, într-adevăr, stresul poate agrava simptomele VMS . Autorii au măsurat nivelul de stres al femeii legat de 18 evenimente diferite pe o scară de 5 puncte. Apoi au calculat o „doză de stres” pe baza numărului de evenimente experimentate. Variabila suportată a inclus cât de des a fost cineva disponibil să asculte femeia, să o ducă la medic și să o ajute dacă nu se simte bine.

Cercetătorii au construit opt ​​modele diferite pentru a estima efectul interacțiunii dintre stres și sprijinul social asupra simptomelor menopauzei. În mod interesant, modelul care se potrivește cel mai bine cu datele nu a inclus variabila de sprijin social, indicând posibilitatea ca răspunsul unei femei la stres – nu cantitatea de sprijin social – să fie cel mai important predictor al VMS ei.

„Acest lucru este interesant din mai multe motive”, conchide studiul. „Aceste rezultate sugerează că întâmpinarea unui eveniment stresant în sine nu agravează simptomele menopauzei; mai degrabă, reacția psihologică a femeii la evenimentul stresant este cea care are cel mai mare efect asupra frecvenței VMS.” Această descoperire restabilește puterea unei femei, permițându-i să-și dezvolte capacitatea de a răspunde la stres în moduri care să evite exacerbarea VMS.

Care este dovezile că terapia poate ajuta la gestionarea bufeurilor?

O meta-analiză pentru a investiga rolul psihoterapiei în gestionarea bufeurilor a trecut în revistă studii clinice sau cvasi-experimentale ale diferitelor intervenții, inclusiv mindfulness, terapia cognitiv-comportamentală (CBT), hipnoterapie și tehnici de relaxare. Majoritatea articolelor au descoperit că aceste intervenții au ajutat și că cele mai eficiente au fost CBT și tehnicile de relaxare.

Un alt studiu din douăsprezece studii randomizate controlate (RCT) în rândul femeilor care suferă de menopauză naturală sau indusă de tratament a găsit un rezultat similar. Un studiu în rândul supraviețuitorilor cancerului de sân a constatat că intervențiile non-farmaceutice, cum ar fi yoga, hipnoza, mindfulness, acupunctura și CBT, au fost toate utile.

Pot femeile să-și influențeze și probabilitatea de a dezvolta depresie?

În timp ce sprijinul social poate să nu fi avut un efect direct asupra simptomelor VMS, poate ajuta la evitarea apariției sau agravării depresiei. Referindu-ne la datele SWAN, femeile care au suferit traume din copilărie, au avut anxietate ridicată, probleme de somn, o frecvență ridicată a VMS și sprijin social mai scăzut au avut tendința de a experimenta mai multă depresie după ultima menstruație.

Poate fi modificată traiectoria stării de spirit în această perioadă de tranziție? Ideea că traiectorii depresiei la mijlocul vârstei pot fi afectate de un somn îmbunătățit și de un sprijin social mai bun este evidentă și în datele SWAN. Când au comparat grupuri de femei de peste 15 ani, cercetătorii SWAN au descoperit factori de risc potențial modificabili pentru depresie crescută . Creșterea problemelor de somn și scăderea sprijinului social în timp au crescut șansele de a avea simptome depresive.

Ce altceva se poate face pentru a sprijini femeile în timpul menopauzei?

Tranziția la menopauză poate fi foarte dificil de gestionat din cauza interacțiunii dintre variabilele influente: somnul afectează starea de spirit și energia pentru exercițiu, în timp ce anxietatea afectează obiceiurile alimentare care, la rândul lor, pot crește greutatea și pot afecta negativ imaginea de sine și starea de spirit. Luate împreună, literatura SWAN sugerează că intervențiile non-farmacologice precum yoga, acupunctura, CBT și hipnoza pot ajuta femeile să facă față simptomelor VMS.

Dr. Lucy McBride, un medic intern din Washington, DC, este de acord. „Pentru majoritatea pacientelor mele, tranziția la menopauză evidențiază inseparabilitatea sănătății mentale și fizice. Nu ne putem îngriji de unul fără celălalt.” În buletinul ei popular, dr. McBride discută în mod regulat această interacțiune complexă dintre minte și corp și cât de important este să te conectezi cu cei dragi.

A fi conștient de modul în care răspunsul la stres poate afecta VMS poate ajuta femeile să adopte în mod proactiv obiceiuri care pot ajuta la gestionarea acestei tranziții. Clinicienii ar trebui să monitorizeze femeile din practica lor care trec printr-o acumulare de evenimente traumatice de viață și să le ajute să conecteze punctele dintre răspunsul natural la stres și o agravare a simptomelor fizice. Stabilirea sau reînnoirea obiceiurilor de hrănire a minții și a corpului, cum ar fi atenția la dietă și exerciții fizice, oferirea de suficient timp pentru a dormi și îmbrățișarea unei rețele de prieteni și membri ai familiei care pot oferi sprijin poate ajuta la îmbunătățirea calității vieții unei femei.

Majoritatea femeilor sunt familiarizate cu menopauza, dar nu toate își dau seama că acest sezon al vieții face parte dintr-o serie de etape care pot dura până la 10 ani. Perimenopauza este o perioadă de tranziție care are loc în anii chiar înainte de menopauză.

Recomandări cheie:

 • Nu există o vârstă la care să înceapă perimenopauza și menopauza ulterioară.
 • În general, perimenopauza durează între unu și patru ani.
 • Femeile care suferă de migrene menstruale pot observa o reducere a intensității și frecvenței durerilor de cap aproape de sfârșitul perimenopauzei.
 • Statisticile furnizate de Societatea Nord-Americană de Menopauză indică până la 23% dintre femeile aflate în perimenopauză și menopauză se confruntă cu schimbări de dispoziție.
 • Medicii afirmă că menopauza începe atunci când au trecut 12 luni de la ultima menstruație.

În timpul perimenopauzei, nivelurile hormonale încep să se schimbe și este posibil să observați diferite simptome asociate frecvent cu menopauza.

Ce este perimenopauza?

Cuvântul perimenopauză înseamnă „în preajma menopauzei”. Pentru femei, simptomele perimenopauzei semnalează un moment în care organismul începe să treacă la menopauză și să se îndepărteze de ciclurile lunare care pot duce la sarcină. Nu există o vârstă la care să înceapă perimenopauza și menopauza ulterioară. Unele femei pot observa semne și simptome ale corpului, hormonilor și schimbărilor ciclului lor la începutul anilor 40, în timp ce altele pot începe să facă tranziția încă de la 30 de ani.

Pe lângă progresia naturală legată de îmbătrânire, alți factori externi, cum ar fi anumite proceduri chirurgicale și antecedentele de tratament pentru cancer, pot contribui la apariția mai devreme a simptomelor de perimenopauză pentru unele femei. De asemenea, fumatul poate declanșa apariția perimenopauzei. Unele statistici arată că simptomele menopauzei încep în medie cu doi ani mai devreme pentru femeile care fumează.

Simptome de perimenopauză

Perimenopauza este o călătorie pe care fiecare femeie o parcurge diferit. Ca urmare, nici două femei nu vor experimenta aceleași semne și simptome de perimenopauză în același timp, în aceeași ordine sau la aceeași severitate. De asemenea, unele femei pot prezenta simptome pe care altele nu. In general, perimenopauza dureaza intre unu si patru ani si este insotita de diverse simptome.

Bufeuri

Bufeurile sunt unul dintre cele mai frecvente două simptome pe care le experimentează femeile în timpul perimenopauzei. Bufeurile implică un val de căldură brusc și imprevizibil, adesea însoțit de ritm cardiac crescut, transpirație și piele înroșită.

Contents

Tinggalkan Komentar