Τελικά, το νερό επηρεάζει τα πάντα στον επάνω όροφο


Τα παιδιά που ζουν σε νοικοκυριό με καπνιστή έχουν κατά το ένα τρίτο περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με άσθμα από εκείνα που δεν ζουν με καπνιστή.

Τι κάνει το ETS στους αεραγωγούς και τους πνεύμονες ενός παιδιού;

Η φυσιολογική απόκριση στα παιδιά στο ETS μπορεί να είναι η ίδια σαν να κάπνιζε το ίδιο το παιδί, αλλά με μειωμένη επίδραση. Οι αλλαγές στους αεραγωγούς περιλαμβάνουν:

 • Αυξημένη παραγωγή βλέννας (έως και επτά φορές περισσότερο).
 • Μειωμένη κίνηση των βλεφαρίδων (μικρά τριχωτά κύτταρα).
 • Μειωμένη συχνότητα και μεταφορά ακτινωτών παλμών.
 • Αυξημένη παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων και κίνηση στον αυλό των αεραγωγών.
 • Αυξημένη διαπερατότητα του βλεννογόνου σε αλλεργιογόνα.
 • Αυξημένα επίπεδα ολικής και ειδικής ανοσοσφαιρίνης Ε (IgE).
 • Αυξημένος αριθμός ηωσινοφίλων στο αίμα.

Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά που εκτίθενται στο ETS μπορούν να εμφανίσουν οξείες και μακροπρόθεσμες δομικές αλλαγές στους αεραγωγούς και τους πνεύμονες. Σε παιδιά ηλικίας έως δύο εβδομάδων που βρίσκονται κοντά σε μητέρες που καπνίζουν, οι βρεφικοί πνεύμονές τους μπορεί να παρουσιάσουν αυξημένη συμμόρφωση. Οι αλλαγές στη συμμόρφωση και την ελαστικότητα μπορεί να προδιαθέσουν τα παιδιά να αναπτύξουν εμφύσημα ως ενήλικες.

Οι επιπτώσεις του ETS σε παιδιά, βρέφη και ακόμη και έμβρυα συνεχίζουν να μελετώνται. Τα αποτελέσματα είναι όλα επιβλαβή.

Πόσοι ακόμα καπνίζουν;

Το πρόβλημα εξακολουθεί να είναι διαδεδομένο παγκοσμίως. Το 26% του ενήλικου πληθυσμού εξακολουθεί να καπνίζει, καταναλώνοντας περισσότερα από 500 δισεκατομμύρια τσιγάρα κάθε χρόνο.

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα για τον επιπολασμό της έκθεσης στο ETS, αλλά σε μέρη όπως η Ασία, η Νότια Αμερική και η Αφρική, η αύξηση της κατανάλωσης καπνού θα αυξήσει τις ασθένειες που σχετίζονται με το ETS.

Είναι λογικό ότι οι μητέρες που καπνίζουν έχουν μεγαλύτερη επίδραση στα παιδιά και τον κίνδυνο ETS. Αυτό είναι πιθανό λόγω της στενότερης επαφής.

Αποδεικνύεται ότι ο κίνδυνος ETS για τα παιδιά είναι μεγαλύτερος στις μικρότερες ηλικιακές ομάδες. Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί, αλλά μπορεί να οφείλεται στη γενική μείωση των ασθενειών καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και το ανοσοποιητικό τους σύστημα δυναμώνει ή οι πνεύμονές τους αρχίζουν να ωριμάζουν.

Έχει αποτέλεσμα εάν τα παιδιά δεν εκτίθενται πλέον στο ETS;

Ναι, οι βελτιώσεις φαίνεται να είναι αμέσως εμφανείς. Τα παιδιά τείνουν να έχουν λιγότερα προβλήματα με άσθμα, παθήσεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος ή λοιμώξεις του αυτιού.

Ο κύριος στόχος είναι η πρόληψη. Με τη διακοπή του καπνίσματος τόσο από τους γονείς όσο και από την οικογένεια και τη διακοπή της έκθεσης σε οποιονδήποτε καπνίζει, τα οφέλη μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα για τα παιδιά. Στην πραγματικότητα, είναι ένας μεγάλος κινητήριος παράγοντας για τη διακοπή του καπνίσματος σε πολλές οικογένειες. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια, αλλά τελικά τα περισσότερα κτίρια, συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων, είναι ζώνες χωρίς καπνό.

Πώς γίνεται η διάγνωση της παθητικής έκθεσης στον καπνό;

Ο πιο απλός τρόπος είναι να ρωτήσεις. Το ιστορικό γονέων, η ειλικρινής παραδοχή, είναι το καλύτερο. Ο βαθμός έκθεσης μπορεί συνήθως να καθοριστεί από αυτό που περιγράφουν οι γονείς. Το να είσαι σε αυτοκίνητο με έναν καπνιστή μπορεί να είναι διαφορετικό από το να βρίσκεται το παιδί κοντά σε κάποιον που καπνίζει στην αυλή της οικογένειας.

Κάθε παιδί που έχει επίμονα ή επαναλαμβανόμενα προβλήματα του ανώτερου αναπνευστικού ή άσθμα μπορεί να υπόκειται σε ETS. Ένας καλός κλινικός ιατρός θα έχει επίσης αυξημένη αίσθηση ευαισθητοποίησης για τα παιδιά που επισκέπτονται συχνά το ιατρείο τους με τα ακόλουθα:

 • Υποτροπιάζουσα πνευμονία.
 • Ασθμα.
 • Βρογχιολίτιδα.
 • Λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (URTIs).
 • Μολύνσεις αυτιών.
 • Βρογχίτιδα.
 • Μολύνσεις κόλπων.

Ποια είναι η θεραπεία;

Εκτός από το προφανές της απομάκρυνσης του παιδιού από οποιοδήποτε περιβάλλον με το κάπνισμα, υπάρχουν και άλλα μέτρα που μπορούν να ληφθούν.

Είναι επίσης σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη η σημασία της αποφυγής του καπνίσματος ανά πάσα στιγμή, όχι μόνο όταν το παιδί είναι στο σπίτι. Τα θέματα είναι διπλά.

Πρώτον, το κάπνισμα σε μια μακρινή περιοχή του σπιτιού εξακολουθεί να μην λύνει το πρόβλημα. Η αναλογία που χρησιμοποιείται καλύτερα από πολλούς κλινικούς γιατρούς είναι ότι το κάπνισμα μόνο σε ένα μέρος του σπιτιού είναι σαν να υπάρχει πλημμύρα μόνο στο υπόγειο. Τελικά, το νερό επηρεάζει τα πάντα στον επάνω όροφο.

Στη συνέχεια, υπάρχει το θέμα του παθητικού καπνίσματος. Ο τρίτος καπνός αναφέρεται στον υπολειπόμενο καπνό, τη μυρωδιά του καπνού στο σπίτι ή τα ρούχα και τις τοξίνες που μένουν πίσω.

Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε αυτές τις επιβλαβείς χημικές ουσίες σε μολυσμένες επιφάνειες ή αναπνέουν τα αέρια από αυτές τις επιφάνειες. Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο καπνός από τρίτο χέρι αφήνει την υπογραφή του σε κουρτίνες, τοίχους, κλινοσκεπάσματα, σκόνη, οχήματα, ακόμη και στα σκυλιά και τις γάτες μας.

Το τρίτο κάπνισμα και οι επιπτώσεις του είναι μια σχετικά νέα ιδέα. Η υπολειμματική νικοτίνη και οι επιβλαβείς χημικές ουσίες αποτελούν σημαντικούς, πραγματικούς κινδύνους. Οι χημικές ουσίες του καπνού παραμένουν, εκπέμπονται εκ νέου και επαναιωρούνται (τα 3 Rs) πολύ μετά την φυγή του καπνιστή.

Τον τελευταίο μισό αιώνα, η κουλτούρα του καπνίσματος έχει αλλάξει. Αυτό οδήγησε στην ουσιαστική απαγόρευση του καπνίσματος σε πολλά περιβάλλοντα. Δεν ήταν πολύ καιρό πριν θυμάμαι ότι με ρώτησαν αν ήθελα ένα κάθισμα για μη καπνίζοντες σε ένα αεροπλάνο ή αν επέστρεφα σπίτι αφού ήμουν σε ένα εστιατόριο με τα ρούχα μου να μυρίζουν παθητικό και παθητικό κάπνισμα.

Το πρόβλημα με τον εθισμό στη νικοτίνη είναι ότι είναι μοναδικό στο πώς επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Η νικοτίνη θεωρείται ότι είναι το μόνο φάρμακο που διεγείρει, προκαλώντας αυξημένη πνευματική οξύτητα ή εγρήγορση, αλλά ταυτόχρονα καταπραΰνει το περιφερικό νευρικό σύστημα. Σε σύγκριση με τυπικά διεγερτικά όπως οι αμφεταμίνες, η νικοτίνη δεν προκαλεί τρόμο ή νευρικότητα και δεν προκαλούν υπνηλία.

Ευτυχώς, τα παιδιά μας συνεχίζουν να εκτίθενται λιγότερο στο παθητικό και τρίτο κάπνισμα. Αυτό μπορεί να κάνει τη δουλειά του παιδιάτρου πολύ πιο εύκολη όταν προσπαθεί να καταλάβει γιατί οι πνεύμονες ενός παιδιού απλώς δεν βελτιώνονται με την τυπική θεραπεία.

Οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου και θνησιμότητας που σχετίζεται με τον καρκίνο.

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα κατεψυγμένα δείπνα, τα επεξεργασμένα κρέατα και τα ζαχαρούχα δημητριακά πρωινού, είναι φθηνά και βολικά. Όμως, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, αυτά τα φθηνά και εύκολα παρασκευάσιμα τρόφιμα μπορεί στην πραγματικότητα να έχουν κόστος για την υγεία και την ευημερία.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο eClinicalMedicine , διαπίστωσε ότι η υψηλότερη κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου — ειδικά των ωοθηκών και του εγκεφάλου. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας υπερεπεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει συνολικά τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

Για τη διεξαγωγή της έρευνας, επιστήμονες από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου στρατολόγησαν 197.426 συμμετέχοντες ηλικίας 40 έως 69 ετών από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου. Μεταξύ 2009 και 2012, οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν 24ωρα διαιτητικά αρχεία καταγραφής των τροφίμων που κατανάλωναν. Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε τους συμμετέχοντες μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2021 για να καθορίσει πόσοι είχαν αναπτύξει έναν ή περισσότερους από τους 34 τύπους καρκίνου.

Αφού εξέτασε τα δεδομένα, η ομάδα διαπίστωσε ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούσαν κατά μέσο όρο το 22,9% της συνολικής δίαιτας των συμμετεχόντων. Επιπλέον, 15.921 άτομα ανέπτυξαν καρκίνο και 4009 θάνατοι που σχετίζονται με καρκίνο σημειώθηκαν κατά την περίοδο παρακολούθησης.

Σε περαιτέρω εξέταση, η ομάδα διαπίστωσε ότι για κάθε αύξηση 10% στην κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, υπήρχε αύξηση 2% στα κρούσματα καρκίνου, με 19% αύξηση ειδικά στον καρκίνο των ωοθηκών.

Επιπλέον, κάθε 10% αύξηση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή ενός ατόμου συσχετίστηκε με 6% αυξημένο κίνδυνο συνολικής θνησιμότητας από καρκίνο. Συσχετίστηκε επίσης με αύξηση 16% στον καρκίνο του μαστού και αύξηση 30% στους θανάτους που σχετίζονται με τον καρκίνο των ωοθηκών.

Επιπλέον, αυτές οι συσχετίσεις μεταξύ της υψηλής πρόσληψης υπερεπεξεργασμένης τροφής και του καρκίνου παρέμειναν ακόμη και αφού οι επιστήμονες προσάρμοσαν τα δεδομένα για κοινωνικοοικονομικούς, διατροφικούς και συμπεριφορικούς παράγοντες όπως το κάπνισμα, η σωματική δραστηριότητα και η κατανάλωση αλκοόλ.

Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας υπερεπεξεργασμένων τροφών σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο γενικού καρκίνου -ειδικά των ωοθηκών και του εγκεφάλου- και αυξημένο κίνδυνο συνολικής θνησιμότητας, σχετιζόμενης με τον καρκίνο των ωοθηκών και του μαστού.

Ωστόσο, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι επειδή η μελέτη τους ήταν παρατηρητική, τα αποτελέσματα δεν αποδεικνύουν ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα προκαλούν καρκίνο.

Ωστόσο, η ομάδα προτείνει ότι η μείωση της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των κινδύνων όλων των τύπων καρκίνου και της θνησιμότητας που σχετίζεται με τον καρκίνο.

Ο κύριος επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Eszter Vamos είπε σε ένα δελτίο τύπου , Αν και η μελέτη μας δεν μπορεί να αποδείξει την αιτιότητα, άλλα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η μείωση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή μας θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα και να κατανοηθούν οι καλύτερες στρατηγικές δημόσιας υγείας για τη μείωση της εκτεταμένης παρουσίας και των βλαβών των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή μας».

Αν και η διαλείπουσα νηστεία δεν είναι μια νέα έννοια, έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής την τελευταία δεκαετία. Τα άτομα αναλαμβάνουν την πρόκληση της περιοριστικής διατροφής για τα οφέλη της μακροζωίας και της απώλειας βάρους. Δυστυχώς, η επιδημία της παχυσαρκίας στις Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζει να αυξάνεται κάθε χρόνο λόγω κακών διατροφικών συνηθειών και έλλειψης σωματικής δραστηριότητας.

Βασικά φαγητά:

 • Πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα διατροφής όπως η διαλείπουσα νηστεία για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές για εσάς και ότι δεν θα επηρεάσει καμία κατάσταση ή φαρμακευτική αγωγή.
 • Υπάρχουν πολλά διαφορετικά επίπεδα διαλείπουσας νηστείας, συμπεριλαμβανομένων των 10:14, 12:12 και 16:8. Πολλά άτομα ξεκινούν με μεγαλύτερα παράθυρα τρώγοντας και μειώνουν με την πάροδο του χρόνου καθώς το σώμα τους προσαρμόζεται στους περιορισμούς.
 • Αν και πρέπει να λαμβάνετε αρκετές θερμίδες και θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια του διατροφικού σας παραθύρου, μην καταναλώνετε υπερβολικές θερμίδες, καθώς το σώμα σας θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να φτάσει στο αποθηκευμένο λίπος εάν εξακολουθεί να καίει νέες θερμίδες.

Αυτό οδηγεί μόνο σε υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και άλλων σοβαρών ασθενειών. Ας εξερευνήσουμε πώς η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να βοηθήσει γρήγορα στην αναστροφή αυτών των κινδύνων για την υγεία — με συμβουλές από ειδικούς όπως ο Δρ. Peter Attia που έχουν αφιερώσει τη σταδιοδρομία τους στο να βοηθήσουν τα άτομα να βελτιώσουν τη μακροζωία.

Ο Δρ. Peter Attia και οι τρεις χρυσοί κανόνες

Ο Peter Attia, MD, είναι ο ιδρυτής της Early Medical και ηγετική φωνή στον κόσμο της υγείας και της ευεξίας.

Contents

Tinggalkan Komentar